Spontane Glasbreuk. Feit of fabel?

Spontane glasbreuk. Feit of fabel?

Op het internet circuleren geregeld filmpjes over glasplaten, glazen salontafels of andere glaspartijen die spontaan lijken te ‘exploderen’. Onlangs zagen we volgend filmpje op HLN.be passeren met als titel “Glas explodeert in de handen van deze man.” Als hardglasproducent trok dit natuurlijk onze aandacht en waren we benieuwd naar wat de redactie van HLN hierover te vertellen had. Kijk even mee.

Wat voor de redacteurs van HLN voldoende spektakelgehalte heeft om er een filmpje over te maken, is voor ons de normaalste zaak van de wereld. En wat vooral onze interesse wekt is de analyse “Hij raakt nochtans niets tijdens het verplaatsen van het glas”. Dit fenomeen wordt vaak bestempeld als “spontane glasbreuk”.

Als hardglasproducent kunnen we u verklaren waarom deze ruit in duizenden stukjes is gesprongen.

In de eerste fase van het harden wordt het glas richting smeltpunt gebracht. De gehele massa bevindt zich in homogene semi-vloeibare staat voordat de ruit naar de koelkamer gaat.

 

In de tweede fase van het proces wordt de ruit gecontroleerd afgekoeld met als doel de buitenzijde sneller af te koelen dan de binnenzijde. Dankzij dit proces komt het glas onder spanning en krijg het alle goede eigenschappen van hardglas. Klik hier voor meer info over het harden van glas.

 

Maar… indien de buitenzijde van het glas beschadigd wordt, kan ze de spanning die opgebouwd is in de kern niet meer tegenhouden en ‘ontploft’ de ruit. Het is een beetje te vergelijken met een waterballon waar je een gaatje in prikt.

Maar hoe kan het dan dat de ruit ontploft zonder dat de man in het filmpje ergens tegenaan stoot?

De verklaring hiervoor is dat het moment van impact en het moment van ontploffing niet altijd samenvalt bij hardglas. Het kan enkele minuten tot zelfs enkele uren duren vooraleer de geharde kern van het glas de buitenzijde doorbreekt en de ruit dus plots ontploft. Wat ook vaak voorkomt is dat de buitenzijde maar lichtjes beschadigd wordt en dat na verloop van tijd microscopisch kleine scheurtjes toch tot bij de kern doorscheuren. Gevolg, de ruit ontploft alsnog.

 

Dus in deze video lijkt het dat deze ruit spontaan ontploft zonder dat hij ergens tegenaan stoot. Vermoedelijk was het kwaad al eerder geschiedt en heeft hij bij het optillen van de ruit de rand van het glas beschadigd. Het duurde alleen nog een paar seconden voor de buitenzijde de druk van de geharde kern niet meer kan houden, en poef, weg ruit.

 

Laat u in de toekomst dus niets meer wijsmaken over spontane glasbreuk. Het is een fabel en is altijd het gevolg van een impact.