Harden

Harden

2 hardingsovens zijn direct verbonden met de slijp- en boorafdeling. 1 hardingsoven is losgekoppeld van de geautomatiseerde zone. De 3 ovens zijn gebouwd door Glaston en staan bekend om de productie van uitstekende kwaliteit.

Facts:

  • 3mm tot 19mm glasdikte.
  • Minimummaat 250 x ? (op aanvraag).
  • Standaard maximum 2500 x 4500mm, groter op aanvraag

 

Wat is harden en wat is gehard glas?

Harden laat toe basisglas in veiligheidsglas om te vormen. Het verschil is de mechanische sterkte van het glas en het breukpatroon.
In gehard glas wordt spanning opgebouwd door het glas te verhitten en snel af te koelen. Dit zorgt ervoor dat het glas mechanisch sterker is dan ongehard glas, en gebruikt kan worden als deur, tafelblad, keukenachterwand, enzovoort.
Glas gaat na het harden ook een ander breukpatroon vertonen: Ongehard glas breekt in grote scherpe stukken die ernstige schade kunnen aanbrengen. Gehard glas versplintert in honderden onschadelijke fragmentjes.
In de hardingsoven wordt de glasplaat gelijkmatig verhit tot 600 à 700°C. Het glas is dan gelijkmatig thermisch uitgezet en bevindt zich in een fase tussen vast en vloeibaar. Vervolgens wordt het glas snel afgekoeld, zodat de buitenzijde terug krimpt en stolt. In een tweede fase wil de binnenkant nog krimpen maar de gestolde buitenzijde verhindert dat. Op deze manier ontstaat er een interne spanning.
De Duitse benaming ‘voorgespannen glas’ is beter gekozen, omdat deze het misverstand mijdt dat gehard veiligheidsglas onbreekbaar zou zijn. Gehard glas is nog steeds breekbaar en zelfs gevoelig voor een impact op de hoeken en kopse kant. Door gehard glas te beschadigen op de randen of hoeken, kan de opgebouwde spanning in het glas vrijkomen, en gaat het breken.
Merkwaardig is dat een gehard glas met uitstel van enkele uren kan breken na een impact op de hoeken of randen, omdat er vertraging kan zitten op het vrijkomen van de spanning in het glas. Hierdoor ontstaat het idee dat het glas ‘spontaan’ gebroken is.