Je ruiten opnieuw laten schitteren? Enkele do’s-and-don’ts.

Glaspanelen hebben vaak al een hele weg afgelegd voor ze bij de eindklant geplaatst worden. Er zijn al verschillende handen, verpakkingsmaterialen en vervoersmiddelen met het glas in aanraking gekomen en dit heeft soms zijn sporen nagelaten. Hoe kan je dan de ruiten er weer als fonkelend nieuw laten uitzien?

  

Ziehier enkele tips en do’s-and-don’ts om je glas netjes op te poetsen en vervuiling te verwijderen:

  

STAP 1

Glascleaner of water. Grijp niet meteen naar de grove middelen of agressieve poetsproducten. Een sopje met wat keukenzeep (“Dreft” dus) doet al wonderen, ook een eenvoudige glascleaner is prima. Gebruik hierbij liefst een fiberdoek of een andere zachte doek. Let op dat uw poetsdoek (en aftrekker) steeds zuiver is! Kleine vuiltjes kunnen lelijke krassen veroorzaken.

Vermijd dus steevast schuursponsjes of schurende en bijtende poetsmiddelen. Alhoewel het een aanlokkelijk idee lijkt om snel werk te maken van moeilijk verwijderbare vuilresten, je kan hiermee het glas beschadigen! 

  

STAP 2

Het oppervlakkige vuil werd verwijderd, maar er zitten tóch nog hardnekkige sporen en lijmresten? En het schuursponsje is geen optie, wat nu gedaan?

  

  • Tip 1: Aceton (of “nagellakremover”) is de ideale oplossing voor het zacht verwijderen van lijmresten. Wederom, best niet schuren of frotten op het glas. Een beetje aceton op de lijmsporen en ze verdwijnen als sneeuw voor de zon. Wel opletten met de materialen rondom het glas. Kunststof is geen grote vriend van aceton. Dek indien nodig de omliggende materialen af met een doek of kleef af met schilderstape.

  

  • Tip 2: Staalwol 000 kan soelaas brengen bij ondefinieerbare vlekjes, veegjes of wolkjes… Door met een propje staalwol 000 het glas op te boenen, wordt alle vervuiling op het oppervlak losgemaakt en doet het glas weer blinken als nieuw. 

  

Let wel! ‘3×0’ is een aanduidig om de grofheid aan te geven van staalwol. 000 is erg zacht, en perfect geschikt voor glas. Het zal het oppervlak niet bekrassen maar juist mooi zuiver maken. Staalwol met een andere graad kan te grof zijn en gaat net zoals je schuursponsje krassen maken. Deze behandeling is enkel geschikt voor glas zonder coatings. Als het glas gezuurd is of een coating bevat (Timeless, Mirastar, …), mag je het niet zomaar met staalwol behandelen! Keer terug naar stap 1 of vraag advies bij een professional.

  

STAP 3

Vertoond het glas na bovenstaande behandelingen nog steeds vlekken of vervuiling?

Dan kan je nu in overleg met je leverancier overgaan tot een straffere aanpak. Er zijn producten verkrijgbaar die het glas nog grondiger kunnen opboenen. Hierbij wordt er lichtjes materiaal weggenomen. Je kan dit vergelijken met het wegboenen van lichte krasjes op de lak van je wagen. Deze producten en instructies zijn enkel te verkrijgen mits overleg met je leverancier of een professional. Zij zullen je de meest geschikte behandeling kunnen adviseren op basis van jouw feedback.

  

Succes!