Geavanceerde technologie en hoge flexibiliteit

Geavanceerde technologie en hoge flexibiliteit voor HG-glas

Al sinds de jaren 80 focust HG-glas zich op producten op bestelling voor de interieurmarkt. Met hoge kwaliteitsnormen als uitgangspunt. Om deze flexibiliteit waar te maken, vertrouwen we op geavanceerde machines van Forvet. Een Italiaanse fabrikant van innovatieve glasbewerkingsmachines. Enkele weken geleden kwamen ze op de (virtuele) koffie voor een interview over onze samenwerking. Lees met ons mee hoe deze langdurige relatie tot stand kwam en hoe het nog tot vele mooie resultaten zal leiden.

In dit artikel spreekt Forvet met een van zijn historische klanten – Koen Vermeulen, Productiemanager van HG-Glas – over hoe het bedrijf sinds 1996 blijft investeren in Forvet-technologieën. Met een focus op niet-gestandaardiseerde productie kijkt HG-Glas nu vooruit, om te zien wat Forvet voor 2021 in petto heeft met betrekking tot volledige fabrieksautomatisering en productiecontrole.

Onze focus is verschoven naar producten op bestelling voor de interieurmarkt, met hoge kwaliteitsnormen.

Kan u ons een korte geschiedenis geven van HG-glas?

HG-Glas werd rond 1900 opgericht door de heer Heylen en zijn vrouw, mevrouw Geerts, en was aanvankelijk gespecialiseerd in glasproducten en schildergereedschap. Na de wereldoorlogen groeide het bedrijf uit tot een gerenommeerd installateur van isolatieglas en legde het zich later toe op de glasproductie voor de verlichtings- en meubelindustrie. Sinds 1981 is het bedrijf gevestigd op het huidige terrein van ongeveer 17.500 vierkante meter in Herentals, een stad 50 kilometer ten zuidwesten van Brussel, België. De focus verschoof vervolgens van het produceren van grote hoeveelheden naar producten op bestelling voor de interieurmarkt, met hoge kwaliteitsnormen als hoofddoel.

 

Wat zijn de belangrijkste redenen waarom u in Forvet-technologie investeert?

Onze eerste Forvet was een FC1250 in 1996. Het was in die tijd de eerste ‘geautomatiseerde’ boormachine voor HG-Glas en het was een springplank om te gaan investeren in automatisering in het algemeen.

 

Na de succesvolle geschiedenis van de FC1250, hebben we in 2000 een FC2500 aangeschaft en daarna in 2004/2005 twee Francesca FC32M’s om aan te sluiten op de dubbelslijper lijnen.

Sommige problemen deden zich al vroeg voor en leidde tot frustratie aan beide kanten. Maar uiteindelijk was er altijd ruimte voor samenwerking en discussie.

Deze twee lijnen bleken de ultieme relatietest tussen HG-Glas en Forvet. Sommige problemen deden zich al vroeg voor en leidden tot frustratie aan beide kanten. Maar uiteindelijk was er altijd ruimte voor samenwerking en discussie. Forvet bleef zoeken achter een oplossing voor deze uitdagingen en uiteindelijk is het gelukt. Beide machines zijn nog in goede staat en produceren goed.

 

Je zou kunnen zeggen dat dit een uitdagende ervaring was, maar we zien dit als een bewijs van vertrouwen tussen beide bedrijven. Het heeft ons allebei duidelijk gemaakt dat we uiteindelijk allebei zullen vechten om dingen op de een of andere manier te laten werken en dat we de waarden en het beleid van elkaar hebben leren kennen.

 

In 2013 waren we actief bezig met de inrichting van onze nieuwe fabriekshal en zochten we naar een oplossing voor onze slijp- en boorafdeling. De Chiara en Francesca lagen als optie op tafel, maar de Chiara-technologie was ons niet bekend. Omdat we zo lang klant waren voor dubbelslijper lijnen, waren we op onze hoede voor deze nieuwe technologie die door Forvet werd voorgesteld.

Forvet besloot hun troefkaart tevoorschijn te halen en gaf ons de kans om drie maanden lang een Chiara te testen om ons ervan te overtuigen dat het een geschikte oplossing was.

 

Dat brengt ons bij onze nieuwe fabriek waarvan de machinebouw is gestart in 2015 en voltooid in 2019, met een slijp- en boorafdeling met drie volledig geautomatiseerde Chiara en Francesca-lijnen voor de productie van floatglas en een Multiflex-lijn die een groot deel van de gelamineerde glasproductie beslaat.

Wat zijn de voordelen van de Forvet-machines?

De Chiara Modular en de Francesca lijn biedt ons de allernieuwste technologie en hoge flexibiliteit op een relatief klein oppervlak.

 

Onze belangrijkste productie in floatglas bestaat uit hoogwaardig en op maat gemaakt glas voor interieurgebruik. Vrijwel elk glas is uniek dus ‘standaard’ is geen sleutelwoord bij HG-Glas. Dit houdt in dat we een slijp- en boorcombinatie nodig hadden die een hoge polijstkwaliteit (komschijven, niet-perifeer), hoge flexibiliteit in productafmetingen en vormen (25 procent van de productie is gevormd) aan kan en die in een sterk geautomatiseerde omgeving kan werken zoveel mogelijk worden vermeden.

 

Door de beperkte beschikbare ruimte in onze nieuwste productieomgeving, liepen we ook tegen een andere hindernis aan bij het ontwerpen van de lay-out. Het antwoord werd in 2015 geleverd met onze eerste twee Chiara en Francesca verwerkingslijnen en uiteindelijk ook een derde lijn.

 

Met de positieve ervaring van de Chiara en Francesca-lijnen, hebben we besloten om te investeren in de nieuwste Forvet-technologie: de Chiara Multiflex die in 2019 arriveerde en dat voor ons een ‘sprong in het onbekende’ was. Het slijpen van gelaagd glas brengt extra problemen met zich mee waarmee we rekening moet houden en die de productiecijfers kunnen kelderen als u niet goed voorbereid bent. Maar de Chiara Multiflex heeft met gemak de dagelijkse output van een dubbelslijper lijn verslagen en dit aan eenzelfde of zelf hogere kwaliteit.

Beschrijf de meerwaarde van Forvet voor uw productiviteit en kwaliteit.

We kunnen zonder twijfel stellen dat onze slijp- en boorafdeling een van de hoogste rendementen per vierkante meter heeft (rekening houdend met de complexiteit van de producten). Dit komt door de implementatie van de Forvet-lijnen.

 

De hoge flexibiliteit en automatisering van de Chiara’s heeft de handmatige arbeid en het transport van glas naar verschillende machines verminderd. De Francesca’s met waterjettechniek hebben het bewerken van glas niet alleen sneller gemaakt, maar ook de kwaliteit aanzienlijk verbeterd (in vergelijking met frezen).

2020-FocusOn-Forvet-6
2020-FocusOn-Forvet-7

Hoe beoordeelt u de aftersales-service en doorlopende technische ondersteuning?

De jarenlange samenwerking met Forvet heeft ons het voordeel gegeven dat we een aantal van hun technici en technisch personeel goed hebben leren kennen. Ze delen dezelfde filosofie als wij en stoppen pas als ze een tevreden klant zien. Dit is buitengewoon belangrijk voor ons omdat geen enkele klant, groot of klein, als een nummer moet worden behandeld en dit is wat Forvet biedt. Ze luisteren naar uw problemen en proberen zo snel mogelijk een oplossing te vinden. Omdat we sommige mensen persoonlijk kennen, kennen we hun toewijding niet alleen aan Forvet, maar ook aan het leveren van de Forvet-kwaliteit altijd en overal.

Bevestigt u, gezien uw productieresultaten, dat de investering die u met Forvet hebt gedaan, aan uw bedrijfsplan voldoet?

De eisen van ons project en de oplossingen die Forvet biedt, kwamen voor 90 procent overeen. Nu we erop terugkijken, zouden we geen enkele andere keuze maken…

Kan u uw mening geven over de totale automatiseringsaanpak van Forvet?

Forvet staat bij ons bekend om het succesvol implementeren van geavanceerde technologie. Ze gaan een stap verder en nemen risico’s wat anderen tegenhoudt of doet falen. Wat we hebben meegemaakt bij Forvet automatisatie is veelbelovend.

Er is altijd een oplossing voor elke vraag die we aan Forvet stellen. Klantenservice en automatisering zijn dagelijkse kost voor Forvet. We zijn benieuwd wat Forvet in 2021 voor ons in petto heeft op het gebied van volledige fabrieksautomatisering en productiecontrole.

Wat zijn de toekomstplannen voor HG-Glas?

We plannen een grote make-over van onze oudere fabriek. Het huidige machinepark zal plaats moeten maken voor nieuwe sterk geautomatiseerde machines. Een verhoging van de slijpcapaciteit is nodig en ook onze geautomatiseerde verpakkingsafdeling heeft een capaciteitsupgrade nodig. Nieuwe processen komen ook op tafel. Onlangs hebben we naast ons huidige pand nog een faciliteit van 10.000 vierkante meter verworven, dus wat betreft ruimte zijn we klaar voor de komende jaren.

 

Natuurlijk heeft de COVID-situatie de wereldeconomie in een vreemde situatie gebracht. Maar we zullen onze geplande investeringen voortzetten omdat we in een positieve toekomst geloven. Hiervoor hebben we betrouwbare leveranciers nodig waarvan we hopen dat Forvet er deel van zal uitmaken.